Innowacyjne napoje antyoksydacyjne – owoc współpracy AGH i Maspexu

Wybitni specjaliści z krakowskiej uczelni, AGH, wraz z firmą Maspex – liderem polskiego sektora spożywczego, zapowiadają stworzenie zdrowych i bezpiecznych napojów. Planują, że powstaną one specjalnie z myślą o ludziach zestresowanych i zmęczonych, a ich kluczowym składnikiem będą antyoksydanty. Dzięki innowacyjnej technologii opracowanej przez naukowców z AGH, możliwe jest szybkie produkcja takich napojów na bazie wody, które charakteryzować się będą wyjątkową jakością zarówno jeżeli chodzi o skład chemiczny, jak i czystość mikrobiologiczną.

Dr hab. inż. Agnieszka Włodyka-Bergier prof. AGH z Wydziału Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska od wielu lat skupia swoje badania na technologii produkcji napojów antyoksydacyjnych. Jej celem jest stworzenie produktów poprawiających kondycję psychofizyczną człowieka oraz posiadających szerokie właściwości regeneracyjne dla organizmu.

Współpraca naukowców AGH z Grupą Maspex, jednym z gigantów rynku spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej, ma zaowocować stworzeniem napojów, które niebawem będą łatwo dostępne dla konsumentów. Taką optymistyczną wiadomość w niedawnym czasie podała do publicznej wiadomości AGH.

Dodaj komentarz