Krakowski obwarzanek — czy znasz historię regionalnego wypieku?

O krakowskim obwarzanku zrobiło się ostatnio głośno z powodu wzrostu cen. Obwarzanki kosztują teraz średnio 3,3 zł, co jest i tak niewielką ceną w porównaniu do cen pieczywa i bułek. Podrożało wszystko i obwarzanki nie są wyjątkiem. Warto przy tym pamiętać, że tradycyjny krakowski obwarzanek ma dobrą jakość i wspaniały smak, a pierwsze obwarzanki pieczono już w średniowieczu!

Przysmak królowej Jadwigi

Obwarzanek krakowski stał się certyfikowanym produktem regionalnym w 2010 roku, jednak popularnością cieszy się już od setek lat. Pierwsze obwarzanki tworzono już w średniowieczu. O obwarzanku wspomniano już w dokumencie lokacyjnym miasta Krakowa. Krążki były tak popularne i wyjątkowe, że Jan Olbracht w XV wieku wydał dekret, na którego mocy obwarzanki mogli wypiekać i sprzedawać wyłącznie mieszkańcy Krakowa. Do dzisiaj tradycyjne obwarzanki mają konkretny skład i są wypiekane w określony sposób. Swoją nazwę obwarzanek wziął od zanurzania we wrzącej wodzie. W związku z tym obwarzanka nie można mylić z preclem, czy bajglem. Dawniej obwarzanki były przysmakiem samej królowej Jadwigi, a dziś są uwielbiane przez mieszkańców Krakowa i turystów.

Dodaj komentarz