Otwarcie najnowocześniejszego Centrum Innowacji i Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie ogłosił triumfalne otwarcie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (CIoBPiBŻ) w najbliższy wtorek. Jest to placówka o unikalnym charakterze, która zyskuje miano najbardziej zaawansowanego centrum badań tego typu w południowej części naszego kraju. Kwestia finansowania tej inwestycji przykuwa uwagę – jej wartość wynosi 70 milionów złotych.

Siedziba CIoBPiBŻ znajduje się przy ulicy Balickiej w Krakowie. Jej głównym celem będzie przeprowadzanie innowacyjnych badań na temat produkcji żywności, skupiając się na procesach jej wytwarzania. To ma bezpośredni wpływ na dążenie do kreowania zdrowych produktów spożywczych o wyśmienitej jakości. Działalność specjalistów prowadzących badania w tym nowoczesnym centrum przyczynić się ma do wzrostu konkurencyjności polskiego sektora spożywczego, co zostało zapowiedziane przez przedstawicieli uczelni.

Ale działalność CIoBPiBŻ nie ogranicza się wyłącznie do badań własnych, których celem jest rozwijanie nauki w sferze zdrowej żywności. Placówka ma również ambicje przeprowadzania komercyjnych projektów badawczych. Będą one realizowane na zlecenie różnych przedsiębiorstw, i finansowane między innymi ze środków Narodowego Centrum Nauki (NCN).

Dodaj komentarz